L’equip de rodatge i producció


El primer pas de qualsevol producció audiovisual és decidir quin serà el nostre equip de pre-producció, de rodatge i de post-producció. A grans trets, els càrrecs als quals es poden optar en la realització d’una peça audiovisual són els següents (els marcats en negreta són els indispensables en els equips de rodatge del taller Barcelona Aula Mòbil).

 

  • Director: és el màxim responsable del discurs audiovisual. No té perquè ser el guionista de la peça, però sí que ha de conèixer la història a la perfecció i saber com la vol plasmar en imatges. Serà el que prengui les decisions finals sobre si un pla és vàlid o no i el que validarà el muntatge definitiu.
  • Ajudant de direcció: és la mà dreta del director. Vetlla perquè les seves idees es duguin a terme i és l’encarregat de coordinar tot l’equip perquè el rodatge funcioni.
  • Guionista: és el creador de la història i el que la posa per escrit.
  • Director de fotografia – Càmera: és el responsable de triar com es posarà en imatge la idea mental del director. Amb la seva ajuda tria quins tipus de plans són els més adequats i pensa la millor il·luminació per a l’escena.
  • Productor i equip: el productor executiu vetlla per la bona fi del producte. És l’encarregat de l’organització i viabilitat econòmica del projecte i del pressupost. L’equip de producció és el grup de persones que han d’estar pendents de tots els aspectes que implica un rodatge. Han de fer-se cura dels permisos de gravació, de les localitzacions, de tenir el material necessari, etc.
  • Direcció d’art: el director d’art és l’encarregat dels decorats i de l’atrezzo, és a dir, de decidir quins objectes apareixeran en escena. Les seves decisions afecten en l’estètica de la peça audiovisual i li donen un determinat estil. El vestuari també formaria part d’aquest grup de treball.
  • Disseny de so: en els rodatges en els quals hi ha so extern a la càmera hi ha d’haver un equip de persones dedicades a controlar els micròfons. Normalment trobarem un mesclador, que és el que regula els volums d’entrada i vigila que tot se senti bé i un perxista, l’encarregat de sostenir el micròfon de perxa. Banda sonora.
  • Actors: imprescindibles en qualsevol producció de ficció (que no en un documental), els actors són les persones que interpretaran el paper escrit al guió i representaran els personatges de la història que volem explicar.
  • Muntador: intervé des del rodatge però sobretot en la post-producció. Mitjançant un programa informàtic d’edició de vídeo, és el que tria i retalla els talls bons de la gravació i els va ordenant de la millor manera per obtenir la peça definitiva amb la supervisió del director.