Fases de Bcn Aula Mòbil


Barcelona Aula Mòbil es divideix en diferents fases que es duen a terme entre els mesos de novembre a maigde l’any escolar, que ara passem a explicar en detall:

PROFESSORAT

1. Jornada de formació pel professorat: una sessió teòrico-pràctica dedicada als educadors interessats en el projecte Barcelona Aula Mòbil on es presenten les seves fases, què s’espera dels professors, els alumnes i la pròpia experiència i, el més important, s’introdueix als assistents a les bases del llenguatge audiovisual, l’alfabetització audiovisual i com fer servir les noves tecnologies en l’aprenentatge de les matèries docents. Els centres interessats en participar en el programa han de fer la pre-inscripció a través de la web del PAE (Programa d’Activitats Escolars).

Edició 2017-2018

Durant la jornada els docents reben el Dossier per al professorat amb la informació bàsica del projecte, i les claus del llenguatge i l’alfabetització audiovisual.

 

A LES AULES

2. Jornada prèvia d’ideació – professor

El professor explica al seu alumnat el programa Barcelona Aula Mòbil i prepara el grup classe pel taller 1 en el que vindran els monitors de Barcelona Aula Mòbil.
  • S’ha de dividir el grup classe en grups més petits, d’entre 6 i 8 alumnes. Aquesta divisió depèn del tipus d’idea de curt que es tingui (si es necessiten molts actors, per exemple), del caràcter de cada alumne (per exemple, si és una persona organitzada=productor; si és un bon portaveu=director; si li agraden les noves tecnologies=càmara). L’equip de rodatge i producció
  • S’ha de parlar amb els alumnes sobre la temàtica de l’edició en curs, enguany “Islamoquè? Coneixent-nos i reconeixent-nos en la diversitat.”.
  • Un cop s’ha entés la temàtica, cal que cada grup pensi sobre què vol explicar en el seu curt d’1 ó 2 minuts. Només cal una idea bàsica, que s’acabarà de desenvolupar en el Taller 1 amb la guia dels monitors.
  • El professorat ha de garantir a l’inici del projecte que els drets d’imatge dels alumnes que participen en el projecte estan assegurats (autoritzats per part dels pares).

3. Tallers a les aules: es coordinen les dates amb els diferents centres educatius de Bar20150112_092359celona per impartir els tallers a les aules. Aquests tallers són a càrrec d’un grup de monitors especialitzats que expliquen a la classe els fonaments del llenguatge audiovisual i els ajuden i guien a través de la planificació i rodatge d’un curtmetratge d’1-2 minut sobre la temàtica escollida. Tant la gravació com el muntatge es realitzen mitjançant tauletes (proporcionades pel projecte).

 

 

  • Taller 1 – pre-producció: (durant els mesos de febrer-març 2017) en aquest taller els monitors del projecte introduiran als alumnes al llenguatge audiovisual, fent entendre perquè s’escull un pla i no un altre, quin significat pot tenir i que darrera d’una peça audiovisual hi ha una feina molt important de moltes persones que cal respectar.

Durant aquest taller els monitors parlaran sobre què és un curtmetratge, tipus de plans, formats, efectes sonors, música i 4 claus sobre la gravació i el muntatge posterior.

A més, els grups començaran a donar formar a la idea inicial pel curt, dibuixant l’storyboard i planificant el rodatge, amb el recolzament dels monitors.

Fes una ullada al que farem durant el taller 1:

La pre-producció: guió, storyboard, pla de rodatge

La producció

P1080436
 

  • Taller 2 – gravació i post-producció: (durant els mesos de febrer – març 2017) per aquest taller els grups ja tenen clar què rodaran, han planificat el rodatge i tenen en compte l’atrezzo que necessiten per desenvolupar la seva idea. Cada alumnes ha assumit el seu rol dins el grup. Així, durant la primera part de la classe es roda el curtmetratge i a la segona part es munta. RECORDEM que el curt ha de durar entre 1 i 2 minuts, pel que no hem de gravar més de 15 minuts.

aulamobil0
 

Un cop finalitzat tots els curts, cada escola escollirà aquell que creu que millor la representa i aquests assistiran a la Jornada de cloenda.

  • Jornada de cloenda per a les escoles: un esdeveniment festiu i educatiu on cada escola està representada per un grup i un curtmetratge. A aquesta jornada hi haurà un convidat del món de la trelevisió, el cinema o la ràdio que conduirà l’esdeveniment, juntament amb l’equip del projecte. Es visualitzaran els curts i cada grup rebrà un diploma acreditatiu de la seva participació a Barcelona Aula Mòbil.
  • Jornada informativa per a les famílies: en aquesta sessió s’informarà als pares d’allò que han fet els seus fills durant el projecte, projectarem una tria dels curtmetratges de l’edició en curs i es donaran les claus per continuar amb el procés d’alfabetització audiovisual a casa. És una oportunitat per entendre el perquè del projecte i convertir-nos tots en uns espectadors més crítics i respectuosos amb el mitjà audiovisual.

 

DSC_0091

DSC_0114
DSC_0177