El rodatge


Per què gravem amb tauletes?: eines i possibilitats

Les tauletes són eines informàtiques i audiovisuals relativament noves que els nens cada dia utilitzen més. Són molt properes als mòbils, molt intuïtives i pràcticament totes les accions es realitzen per mitjà de la pantalla tàctil que ocupa tot el dispositiu de manera que té poques complicacions tècniques.

En el marc dels tallers que realitzarem a les escoles, les hem considerat l’eina perfecta per apropar el llenguatge audiovisual a nens i adolescents. Un cop pensada i planejada la idea, els alumnes podran rodar-la amb la càmera de la que disposa la tauleta i muntar-la amb una de les aplicacions d’edició de vídeo (molt més senzilles que les versions per ordinador). Així podran tallar els trossos que més els hi interessin, fer transicions entre escenes, posar-hi música o escriure’n els crèdits.

 

Consells per gravar amb tauletes

  • Llum: Per gravar un bon vídeo hi ha una cosa bàsica a tenir en compte: la llum de l’espai que estem enquadrant. El sensor d’una càmera digital té més dificultats per adaptar-se a condicions lumíniques fosques o molt brillants que els nostres ulls, així que hem de buscar sempre espais ben il·luminats i no gravar mai a contrallum.
  • Estabilitat: Cal buscar la màxima estabilitat possible de la imatge. Com les tauletes no disposen d’eines per ser encaixades en un trípode recomanem buscar superfícies planes on recolzar-les. En el cas de que es gravi amb càmera en mà cal buscar una persona que gaudeixi de bon pols i que sigui capaç de mantenir la imatge estàtica i que pugui realitzar moviments suaus.
  • Proximitat: el zoom de la càmera de la tauleta fa que la imatge perdi qualitat i quedi més pixelada. Així doncs haurem d’intentar apropar-nos amb la càmera a l’acció que s’està gravant, evitant un zoom digital.
  • Varietat: El projecte que es realitzarà després es muntarà, la qual cosa vol dir que no utilitzarem tot el que haguem gravat. Podrem fer talls, seleccionar i muntar seguits plànols de diferents valors.
  • So: No disposarem de micròfons externs a la tauleta per realitzar el curt, de manera que alhora que ens fixem en la imatge, també haurem de tenir en compte el so. Cal buscar unes bones condicions acústiques de l’espai. Un lloc sense massa ressonància (evitar per exemple lavabos i cuines) i espais exteriors sense vent. A més a més, el càmera s’haurà de situar prou a prop de l’acció com perquè la tauleta capti el so de les veus.