El CPAC ha format part del jurat triat pel CAC que ha premiat 12 treballs que fomenten l’educació en comunicació audiovisual a les escoles


Auditori_escola

 La dotzena edició dels Premis el CAC a l’escola ha rebut la xifra rècord de 128 treballs.

 

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha lliurat avui, 15 de juny, els Premis el CAC a l’escola, adreçats a l’alumnat i al professorat dels centres educatius de Catalunya i que tenen com a objectiu fomentar l’educació en comunicació audiovisual en l’àmbit escolar. Els Premis compten amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa” i un dels membres del jurat ha estat Francesc Llobet, el degà del CPAC.

S’han concedit 10 premis per a l’alumnat i 2 per al professorat. En el primer cas, la finalitat dels premis és incorporar l’educació en comunicació audiovisual en el currículum dels alumnes, amb una incidència especial en la percepció, l’anàlisi i la producció audiovisual.

Pel que fa al professorat, l’objectiu dels premis és fomentar experiències d’educació en comunicació audiovisual a l’escola, així com impulsar bons hàbits en el consum audiovisual dels infants i dels joves.

L’acte de lliurament dels Premis el CAC a l’escola ha comptat amb la presència de la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau; del president del CAC, Roger Loppacher, i del director general de la Fundació Bancària “la Caixa”, Jaume Giró. També hi ha assistit la consellera del CAC i presidenta del jurat, Carme Figueras. L’acte, que ha tingut lloc al CosmoCaixa, ha estat presentat pel conductor del programa Info K, de Televisió de Catalunya, Jordi Gil.

La consellera d’Ensenyament ha destacat que el fet que s’hagi presentat un nombre tan elevat de treballs “significa que la cultura audiovisual forma part de les nostres vides”. La consellera ha volgut subratllar també la feina feta pels professors i tutors, que segons ha dit, “són els que han estat al darrera, animant els alumnes”.

La responsable d’Ensenyament ha aprofitat per demanar el CAC que “no només vetlli per l’adequació dels continguts sinó que també hauria de vetllar pels horaris”. “Els nostres alumnes -ha afegit- dormen una hora menys que els alumnes d’Itàlia o de Suècia i això es degut, entre d’altres qüestions, als horaris de la televisió”.

El president del CAC ha destacat el gran nombre de treballs rebuts i el fet que s’ha assolit una xifra rècord, i ha subratllat que molts centres han participat en els Premis per primer cop. Pel que fa als continguts presentats, Loppacher creu que “treballar amb el llenguatge audiovisual fa que els alumnes en siguin més conscients i assumeixin un esperit crític. Estic convençut que aquest tipus d’aprenentatge fa que els infants i joves siguin menys vulnerables a continguts perjudicials o enganyosos, alhora que els permet gaudir més de l’experiència de veure vídeos”.

A l’edició d’enguany s’hi han presentat 128 treballs, dels quals hi ha 110 que corresponen a la categoria A, adreçada a l’alumnat, i 18 a la categoria B, adreçada al professorat. Els 128 treballs d’aquesta edició constitueixen la xifra més alta de participació des que es van crear els premis, fa 12 anys. Fins ara, el rècord de participació es va produir el 2009, quan s’hi van presentar 91 treballs.

Per a cadascuna de les sis subcategories s’ha concedit un primer premi, dotat amb 1.000 euros, i un segon premi, dotat amb 500 euros. En el cas de la categoria A (l’adreçada a l’alumnat) els premis són per a les escoles respectives, atès que es tracta de treballs col•lectius fets a l’aula.

Tanmateix, en aquesta edició s’ha creat una nova subcategoria que consisteix en el fet que els estudiants de batxillerat poden presentar el seu treball de recerca, que han de fer preceptivament per passar el curs. En aquest cas concret, els diners s’han lliurat a l’autor/a o autors del treball de recerca. Aquest incentiu econòmic ha implicat que s’hagin presentat 33 treballs de recerca, la xifra més alta d’entre totes les subcategories.

En el cas de la categoria B (professorat), els mestres han rebut individualment els diners dels premis, com en les edicions anteriors. Tots els premis van acompanyats d’un diploma del CAC.

 

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *